Archív tartalom!


Az InfoZió Magazin régi felületét böngészed, mely a jövőben már nem frissül.

Kérlek, látogasd meg az aktuális oldalunk a friss tartalmakért!

Amikor „degeszre eszed magad”

Karácsonykor az ünneplés egyik jelentős fejezete az ünnepi ebéd vagy vacsora. Ráadásul nem csak egy napon, hiszen legtöbben végigjárják a család minden tagját, és több helyen is elfogyasztják a halászlevet, a jó kis zsíros sülteket, töltött káposztát és egyéb tartalmas fogásokat. Arról már ne is beszéljünk, hogy mennyi a maradék ilyenkor, amiket az elkövetkező napokban kell eltüntetni, hogy ne menjenek kárba. Nyilván mindenki tudja, hogy veszélyes karácsony után ráállni a mérlegre, hiszen a plusz kilók könyörtelenül megjelennek, de van egy másik étkezéssel kapcsolatos veszély is ebben az időszakban, mégpedig a túlevés jelensége.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy annyit evett, hogy utána moccanni sem bírt. Vagy esetleg rosszul lett a túl sok fogástól, és úgy érezte, hogy rá sem bír nézni többé ételre. A túlevés bizony nem egy egészséges dolog, és nem csupán a rövidebb vagy akár hosszabb ideig tartó rosszullét miatt. A szervezet, a gyomor hozzá van szokva adott mennyiségű étel napi feldolgozásához. A megszokott fogyasztás nem terheli meg, szépen meg tudja emészteni és fel tudja dolgozni. Azonban, ha a megszokottnál jelentős mennyiséggel több kerül bevitelre, az komoly nehézségeket tud okozni. A gyomornak van valamennyi tágulékonysága, de nem tesz jót, ha feszülésig telik. Amikor az ember túl sokat eszik, azért kezd el fájni a hasa, mert a gyomor annyira tele lesz, mint egy túlfújt lufi. Annak a veszélye nagyon minimális, hogy valaki annyit tudjon megenni, hogy a gyomorfala megrepedjen, de a hosszabb időn át feszülő hasfal megviseli a sejteket, a gyomor szerkezetét és a teljes szervezetet.

Azon túl, hogy a gyomor fizikailag túl lesz telítve, a túl sok táplálék gondot okoz a többi emésztőszervnek is, hiszen mindenből többet kell termelni, mint általában. Megnő a gyomorsavtermelés, ami refluxos panaszokat okozhat később, amikor az étel már meg lett emésztve, de a savtermelés még nem állt vissza a normál állapotba. A gyomorból a vékonybélbe jutnak a tápanyagok, ahol az emésztő enzimek végzik a feladatukat, és itt történik a tápanyagok nagyrészének felszívása. Itt a nagyobb mennyiség lassabban, nehezebben továbbítódik, hiszen a vékonybélnek szűk keresztmetszete van. Így a táplálék feltorlódik, és sok esetben tovább marad a gyomorban a kelleténél, ami nem egészséges, mivel rothadni kezdhet.

A vékonybél szakaszához kapcsolódik a hasnyálmirigy, ami az emésztéshez fontos hasnyálat és inzulint termeli. A hasnyál pépesíti a bevitt anyagokat, és lúgos kémhatásával kiegyenlíti a pH szintet. Az inzulin felelős a vércukorszint állapotáért, szabályozza és szinten tartja. Feladata, hogy segítse a sejtek energiaátalakítását és glükózraktározását. A hirtelen sok étel megemeli a vércukorszintet, nagyobb inzulintermelésre van szükség, ami megterheli a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteit és a májat, ami a raktározásáért felel, ezen kívül a vércukorszint ingadozása szintén sok gondot okozhat. A máj és epehólyag enzimjei a zsírok emésztéséért felelnek, így egy olajos, zsíros ebéd ezt a két szervet is megterheli. A vastagbélbe jutva már csak a víz felszívása marad, ami jó esetben már nem okoz gondot, azonban ettől függ a széklet állaga, ami még később okozhat kellemetlenségeket.

Az emésztés során a szervezet kimerül, ezzel magyarázható a „kajakóma”, és ilyenkor valóban jót tesz egy kis pihenés. Bizony karácsonykor sokszor kell megküzdenie a szervezetünknek a mohóságunkkal, így saját egészségünk érdekében fontos, hogy figyeljünk a mennyiségekre. Többször kis adagok sokkal egészségesebbek, jobban is esnek és senki nem fogja elenni előlünk a finomságokat, hiszen biztosan mindenből kétszer annyi van, mint amennyi elfogy egy étkezés során. Ezen kívül pedig, ha többször feszítjük, tágítjuk túl a gyomrot és játsszuk el ezt a folyamatot, a szervezet gyorsan alkalmazkodik és berendezkedik arra, hogy többet eszünk, így hamarabb leszünk éhesek, mint korábban, nagyobb mennyiséget fogunk enni, mert az alkalmazkodott szervezet több táplálékot fog tudni befogadni, később lesz meg a telítettség érzése. Ez pedig egyenes utat mutat a hízás felé, amitől a legtöbben tartanak a karácsonyi szünetben. Ahhoz, hogy egészségesen ünnepelhessünk és elkerüljük a túl sok evés miatti bűntudatot, fontos az önkontroll és a mértékletesség. Figyeljünk a testünk jelzéseire, hallgassunk rá, és ne vigyük túlzásba az étkezéseket.

Stock Csenge

Kímélő italra vágysz? Kattints ide!

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el