Archív tartalom!


Az InfoZió Magazin régi felületét böngészed, mely a jövőben már nem frissül.

Kérlek, látogasd meg az aktuális oldalunk a friss tartalmakért!

Az ölelés jótékony hatásai

Az ölelés az egyik legpozitívabb, legbensőségesebb fajtája az emberek által produkált nonverbális kommunikációnak. Gyakran alkalmazzuk ezt a megnyilvánulást a bánat elűzésére, vagy épp örömünk kimutatására, azonban jóval több mögöttes tartalom lapul meg a szeretetteljes karok oltalmában. Ma az ölelés világnapjának alkalmából megtudhatjátok, ezalatt mire is gondolok.

Stresszcsökkentő és fájdalomcsillapító hatású

A kortizol, vagy más néven stressz-hormon hatásmechanizmusának eredménye, hogy csökkenti a szervezet gyógyító folyamatainak sebességét, valamint nyomást gyakorol a testre és elmére egyaránt, mely tartós fennállása komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ennek ellenszeréül kifogásolhatatlanul helytáll az ölelés, ugyanis befolyására a hormon háztartásunk oxitocint termel, ami lecsökkenti a kortizolszintet. Az érintett ellazul, s nyugodtabbá válik.

Depresszió ellen

Az alacsony dopaminszint a depresszió kialakulásának egyik jelentős oka, mivel ez a hormon felelős többek között a komfort- és kiegyensúlyozottságérzetért. A dopamintermelést számos stimuláns szerrel lehet emelni szervezetünkben például kémiai anyagokkal (metanfetamin), ám egy ölelés is tökéletes orvosság a probléma legyőzésével szemben a boldogsághormonok (szerotonin, dopamin, oxitocin) előidézése miatt.

A kiegyensúlyozott idegrendszer érdekében is alkalmazható

Bőrünk alig észrevehető, kicsi, tojás alakú, Pacini-testecskékkel van ellátva, s ezek bizonyos nyomásérzékelő központok hálózatával hozhatók összefüggésbe. Az említett testecskék érzékelik a fizikális érintkezést, majd továbbítják az információt az agy számára. A kölcsönös ölelés úgynevezett galvanikus reakció kiváltására képes, ami megváltoztatja a bőr vezetőképességét, melynek nedvessége és elektromossága az idegrendszer nyugodt állapotának egyik jele.

Az izomöregedés „ellenszere”

A kor előrehaladtával izomtömegünk (évtizedenként 5%-ot veszít) és hormontermelésünk szép lassan csökkenésnek indul. Egy egereken alkalmazott kísérlet során, melyben oxitocint adtak az izomkárosodással rendelkező jószágoknak, megállapítást nyert a tény, hogy az alanyok 80 százaléknak helyrejött az említett problémája, ami következtetni engedte a kutatókat arra, hogy az oxitocin (mely kinyerhető az öleléssel) hozzájárulhat az izomzat ruganyosságához, s fittségégének megőrzéséhez.

Csökkenti a szívbetegségek eshetőségét

Az oxitocin köztudottan vérnyomáscsökkentő hatást képes produkálni. Egy az Észak-Karolinai Egyetemen végzett kísérletben két csoportot vizsgáltak a hipotézis alátámasztásának érdekében.  Az első csoportot arra kérték, hogy tíz percig ölelkezzenek, ezt követően elevenítsenek fel egy számukra kellemetlen élményt. A kontrollcsoport tagjai ezzel szemben úgy mesélték el a stresszes emléküket, hogy azt megelőzően nem ölelkeztek. Eredményként megállapíthatóvá vált, hogy az érintés nélküli csoportban egyértelműen magasabb értékeket ütött meg a tagok vérnyomása a krízishelyzet elmesélésekor.

Immunerősítő hatású

Az ölelés óvatosan, ám mégis nyomást gyakorol a szegycsontra, ami ingerli az alatta rejtőzködő csecsemőmirigyet, melyet az immunrendszerünk bölcsőjének vélnek egyes kutatók. A Miami Egyetem Érintéskutató Intézete több mint száz elemzést végzett, amik során bizonyítottá vált, hogy azok a koraszülöttek, akik masszázst és rendszeres fizikális érintést kapnak, gyorsabban nőnek, valamint a fájdalomérzetük, esetleges autoimmun betegségük tünetei kevésbé súlyosak, immunrendszerük pedig egészségesebb, mint azoké a csecsemőké, akiket nem ért kontaktust igénylő intenzív terápia.

Amennyiben szeretnél élni a jótékony hatásokkal, nincs más teendőd, mint minimum húsz másodpercen át ölelni társadat, hiszen a felülírt boldogsághormonok ennyi idő alatt képesek aktiválódni. [1]

Hegedüs Fatime Réka


[1] A felülírt hatások mindegyike előidézhető egy másik módszerrel is. Tudj meg többet róla az alábbi linkre kattintva: https://infozio.wordpress.com/2020/03/04/a-placebohatas-multja-es-jelene/

Képek: pixabay

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el