Archív tartalom!


Az InfoZió Magazin régi felületét böngészed, mely a jövőben már nem frissül.

Kérlek, látogasd meg az aktuális oldalunk a friss tartalmakért!

Alapanyag kisokos – avagy mit érdemes tudni a különböző olajos magvakról

Mandula

A mandula kistermetű lombhullató fa, őshazája Nyugat-Ázsia hegyvidéke, ahol optimális
körülmények között fejlődhet. Tavasszal a fa virágai fehéres-rózsaszínűek és ezekből alakul
ki őszig a termés. Csonthéjas termése egyetlen csontárat tartalmaz, a „mandulamagot",
amelyet kemény terméshéj takar. A mag ovális, hosszúkás alakú, barna, kb. 2 cm hosszú és 1
cm széles, súlya 1-1,5 gramm. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és
más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes
fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. A mandula nagyon jó E-
vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban. Az E-vitamin erős
zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök
hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutént), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek
számára. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav,
B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a
sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat,
kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szelént tartalmaz.

Kesudió
A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó. Formára is mutatós, de
igazán az íze csábít el bennünket. Leginkább édességekbe használjuk őket, bár önmagukban
fogyasztva is finomak. Tele vannak antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal,
melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A kesudió jelenleg
Brazíliából érkezik. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír.
Nézzük mik ezek. A magnézium nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a
kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban. Sokakat visszatarthat fogyasztásától
az a feltételezés, hogy a kesudió hizlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes –
zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre
nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a
szívproblémák kialakulását. A kesudió ugyancsak magnézium tartalmának köszönhetően
csökkenti a vérnyomás. A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a
kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak.

Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely
magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat
említsük

Mogyoró
Amikor mogyoróról beszélünk, tulajdonképpen egy egész növénynemzetséget említünk,
melynek latin neve Corylus. A közönséges mogyoró eredeti élőhelye Kis-Ázsia, de
Európában is őshonos, elsősorban mediterrán vidékeken, ezért gyakran kerül említésre
mediterrán növényként, holott igazából keleti származású. A mogyoró olajtartalma magas,
kalóriaértéke szintén. A mogyoró telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így nem jelent nagy
terhelést az emberi szervezetre, sőt, fogyasztása kifejezetten jótékony, például a szívre. A
telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a mogyorónak rákmegelőző, infarktus megelőző hatása
van, illetve emellett nem emeli a koleszterin szintet. A mogyoró élelmi rost tartalma is magas,
így hiába a magas kalóriaértéke, a mogyoró rostjai a bélrendszerben megduzzadnak, így
teltségérzetet adnak, vagyis diétázóknak, fogyókúrázóknak is remek választás. Ezáltal
ráadásul serkentik a bélműködést, ami segíthet a roppant elterjedt és súlyos betegségnek
számító vastagbélrák megelőzésében!

Kocsis Kata

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el