Egy apró kis hang a fejünkben, egy sugallat, egy érzés, ami körülölel bennünket hol erősebben, hol gyengébben. Mit kezdünk vele? Hallgatunk rá, vagy gyorsan elhessegetjük magunk mellett? Egyáltalán honnan jön, ki, vagy mi generálja, és vajon létezik-e tudományos alátámasztása a megérzések jelenlétének?

Ráérzés, késztetés, ösztön, belső meglátás vagy hatodik érzék, a lényeg ugyanaz. Az intuíció, egy olyanfajta megismerés, mely során az információszerzés nem gondolkodási vagy következtetési folyamatok hatására alakul ki, azaz nem társulnak hozzá tudatos gondolati lépések.

Minden jel arra mutat, hogy a tudomány is igazolja az intuíció létezését. Ezt egy teljes testes érzetként, érzékelésként ábrázolja, melyről egy kísérlet is készült. A résztvevőknek szép, békét sugárzó, pozitív vagy semleges érzelmi töltetű képeket mutattak sorozatban. Majd ebbe belekevertek egy-egy negatívabb, erősebb érzelmi hatással bíró képet is, például egy csúnya balesetről készült fotót. A kísérlet alanyai már a hátborzongató kép megjelenése előtt reagáltak testi reakciókkal, vagyis mielőtt még meglátták volna a képet, már érezték, hogy felkavaró látvány fog következni.

Megérzések léteznek ugyan, viszont ez az ún. testalapú intelligencia lassabban és halkabban működik, mivel gyengébb jelként továbbítódik az idegrendszerben. Ezzel szemben a külső történésekből kapott információk gyorsabban és sokkal intenzívebben adódnak tovább. Gyakran emlegetjük a nők különleges képességét, a hatodik érzéket, ami nem más lehet, mint a megérzés. Miért pont az ő kiváltságuk ez? A magyarázat egyszerű. A nők sokkal inkább hagyatkoznak az érzelmeikre, érzéseikre, mialatt a férfiak jobban szeretnek a racionalitás talaján állni.

Fejleszthető-e, és ha igen, az belső ösztön vagy külső ráhatás eredménye lesz?

A jó hír az, hogy nem egy különös kiváltság, ha valakinek jók a megérzései, így hát mindenki képes kialakítani a saját maga hatodik érzékét. Első lépés a saját magunk belső történései, majd az eredmény, a külső történések megfigyelése. Lényeg a fokozatos megismerés, és a bizalom lassú kitolása a megérzéseink felé. Így egy idő után megbízhatóvá válik, csak olykor hallgatni kell rá. Fontos, hogy ez teljesen egyedi és ránk jellemző, akárcsak az ujjlenyomat, ezért ahhoz, hogy támaszkodhassunk rá, elengedhetetlen, hogy megismerjük saját reakcióinkat és érzeteinket. Ennek azonban akadályt képezhet a sok régi tapasztalat, félelem és elévült érzés, mely a tiszta testi érzékelés útjába állhat.

Léteznek kifejezetten erre specializálódott ún. somatic coachok, akik a test alapú megközelítést preferálják és alkalmazzák mindennapi munkájuk során. Ez olykor hatékonyabb, mint a racionalitás, mivel ha foglalkozunk vele és folyamatosan fejlesztjük, segítségünkre lehet döntéseink meghozásában. Persze enélkül is működik, csak tudat alatt vesz részt választásainkban, így nem leszünk képesek a benne rejlő lehetőségeket akkora mértékben és szabadságfokkal kihasználni. – mondja Szlávik Krisztina.

Mi az összefüggés a megérzések és a telepátia között? Egy hasonló cikkben kiderül:[i]

Kovács Viktória


[i] https://infozio.wordpress.com/2020/07/14/telepatikus-kepessegeink/

forrás: http://teremtobeszelgetesek.hu/tudatos-elet/tenyleg-letezik-e-intuicio-es-ha-igen-mi-az-intuicio-jelentese-es-hogyan-mukodik/

képek: pixabay, pexels