Archív tartalom!


Az InfoZió Magazin régi felületét böngészed, mely a jövőben már nem frissül.

Kérlek, látogasd meg az aktuális oldalunk a friss tartalmakért!

Penny Dreadful, Londoni Rémtörténetek (Sorozatajánló)

„A dráma vége mindig ugyan az. A függöny egy halom élettelen test előtt megy le, és nem marad más csak a némaság. Minden felett a halál uralkodik!”
Azelőtt még sohasem voltam képes megválaszolni a kérdést, mely úgy hangzik: „Mi a kedvenc sorozatod?”.

Nos, bátran állíthatom, hogy a 2014-ben napvilágot látott Penny Dreadful című alkotás orvosolta ezen problémát. Csodálatos, megható három évadnak lehettem szemtanúja, egy viktoriánus korszakban játszódó, gothikus dráma kíséretében. Az élményeket csak fokozni tudta, hogy a történetben főszerepet kapott Harry Treadaway, ki kifogástalanul alakította az általam hőn imádott és szeretett Victor Frankensteinem karakterét. Mintha csak Mary Shelly klasszikus regényéből tört volna elő ez a lelkemben oly sokra becsült férfi, így talán az ő hatására, kissé elfogultan látom a történetet.

A korhű megjelenés, a jelmezek és a profizmussal megválasztott díszlet mellett az író egyaránt nagy hangsúlyt fektetett a karakterek elvont természetének, sanyarú sorsának és drasztikus élethelyzetük bemutatására. Egyetlen szereplőt sem találnék a sorozatban, kinek elvei és életcéljai megfelelnének az akkori, vagy akár a napjainkban uralkodó elvárt társadalmi normák számára, bármennyire is igyekeznék ráakadni. Mindegyik karakter különleges, s rendelkezik valamilyen letargiát sejtető pszichológiai rendellenességgel, mely átad minket a búskomor hangulat karmaiba, mi körülöleli a cselekmény egészét.

Ezen állítás nem meglepő, hiszen a bonyodalmak sokaságában olyan jól ismert képviselői bukkannak fel a klasszikus horrorirodalomnak: mint az ördögi, pokolian jóképű Dorian Grey, ki egy állandó, soha véget nem érő keringőt jár el a halál táncpartnereként, a romantikus, vámpitizmus „eleven” megtestesítője: Dracula Gróf, valamint Victor Frankenstein életműve is kiemelt figyelmet kap a kibontakozás során.
Külön szeretnék a továbbiakban két szereplőt megemlíteni, kik kedvenc karakterem mellett mély hatást gyakoroltak az érzelmeimre.

Köszönöm Lily-nek, hogy megtanította, miként értékelhetném a női szereplőket egy műben, hogy ő volt az első olyan sorozatbéli hölgy, ki nem okozott gyomorgörcsöt, vagy csalódást számomra. Imádtam személyisége kiteljesedésének minden pillanatát. Ahogy lassacskán előbújt a báránybőr mögül a farkas, s mindenkit a prédájává tett maga körül.
John Clare. A plátói szerelmet egy karakter iránt …kimondottan nehéz szavakba önteni. Hogy a sorozat főszereplőjét, Eva Green-t idézzem: „Ön a legemberibb teremtény, akivel valaha találkoztam!” Kétség kívül Mr. Clare rendelkezik a leghatalmasabb és legmélyebb érzelmi intelligenciával a mű karakterei közül. Egy finom úriember, tele alázattal és szeretettel, holott a sors mindig keserűen bánt el vele, súlyosan megsebezve őt, ahol tehette.  Személye tökéletesen bemutatja a fény és sötétség belső rivalizálásának kimenetelét. Ha ismételten Mary Shelly regényéből indulunk ki, a szereplő méltó utódja és megtestesítője Frankenstein munkásságának.

Természetesen nem mutatom be az összes szereplőt, csupán a számomra kiemelt fontosságú mellékkarakterek jellemzését találtam elengedhetetlennek ahhoz, hogy a tisztelt olvasóval éreztetni tudjam rajongásomat a szóban forgó mű iránt.  Ha szeretsz letűnt korok árnyai közt kalandozni, s ha kedveled a horror, drámaian romantikus, misztikus műfajokat, esetleg szívesen látnád életre kelni egy másik nézőpontból kedvenc regényed főszereplőjét akkor meleg szívvel ajánlom számodra a sorozat megtekintését. John Logan rendezői munkássága által garantáltan, sikeresen fog elkalauzolni téged a viktoriánus Anglia fantasztikus, olykor sötét és hátborzongató világába, ahol az eseményszálakat néhol meghatónak, esetlegesen rémisztőnek, vagy izgalmasnak találhatsz. Az érzelmi hullámvasút és a katartikus élmény, melynek társaságában az utolsó részt követően elmélkedsz: garantált.

Hegedüs Fatime Réka

Amennyiben kedveled a sötét, romantikus és elgondolkodtató műveket, szeretettel ajánlom figyelmedbe egy korábbi könyv ajánlómat: https://infozio.wordpress.com/2020/05/25/johan-theorin-a-legsotetebb-szoba/

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el